Westwood Sound

Genrer: americana
  • Erik Fred: Sång/Gitarr, Anders Carlbom: Bass, Veide: Trummor, Fredrik Smedenborn: Gitarr ,Lovisa Haglund : Sång/Gitarr ,Ella Gustafsson: Kör/Perkussion

WESTWOOD SOUND

Erik Fred
Fredrik Smedenborn
Anders Carlbom
Veide
Lovisa Haglund
Ella Gustafsson

Det var i replokalen i Västra Skogen i Stockholm år 2013 som Erik Fred slöt samman med basisten Anders Carlbom och trummisen  Veide. Trion hade tidigare spelat ihop för ett gäng år sedan, men nu började ett nytt musikkapitel som inspirerats av tiden och platsens namn. Bandet Westwood Sound grundades och medlemmarna riktade tidigt in sig på Eriks breda låtskatt där man hittade en ljudbild att arbeta vidare på. Musiken var vid den här tidpunkten avskalad med en touch av vemod och längtan efter att ge sig ut i den stora världen. Den första EP:n Westwood Sound spelades in under våren 2014, då även körsångerskan Ella Gustafsson blev en del av bandet. Efter en kort tid ville gruppen bygga ut musiken. Lovisa Haglund anslöt då till bandet på sång och akustisk gitarr samtidigt som låtarna formades om och fick en mer stämningsfull och större karaktär. Soundet drog mot americana och country med en tydlig koppling till den amerikanska södern. Under 2015 spelades den första fullständiga skivan in under namnet Great Plains, som också titelspåret heter. Efter skivsläppet under sommaren 2016 fick bandet ytterligare ett tillskott i form av av gitarristen Fredrik Smedenborn.

Westwood Sound har under 2014–2017 kunnat ses på ett antal olika scener runtom i Stockholm som exempelvis Stampen i Gamla Stan, Debaser Strand Hornstull samt Fotografiska vid Stadsgårdskajen. Bandet har även gjort ett flertal spelningar runt om i landet.

För tillfället pågår inspelningen av bandets nya skiva som beräknas vara klar under sommaren/hösten 2017. Ljudbilden har fortsatt att utvecklas och kan numera beskrivas som modern americana med vibbar av pop och rock. Inspirationen kommer från 70-talets Neil Young och Gene Clark till nya artister som The War on Drugs och Phosphorscent. Westwood Sound spelar lugn, finstämd musik men även låtar med mer tempo, tyngd och tydliga gitarriff. Sångaren och gitarristen Erik Fred står för låttexter och melodier, som bandet sedan tillsammans arrangerar ihop till slutgiltiga verk.

Westwood Sound skapar än i dag musik i samma replokal i Västra Skogen. Visionen är att sprida musiken över hela landet men ambitionerna är även att nå en ännu bredare publik, gärna internationellt.