Slowman

Genrer: Blues, americana och root
  • Svante Törngren

Bakom namnet Slowman döljer sig gitarristen, sångaren och kompositören Svante Törngren som släppte sitt första egna album 2008. Det mottogs med stor entusiasm och följdes snabbt av fler. Idag har Slowman gett ut fem egna album och spelar live i olika konstellationer.

Första albumet kom efter en lång tystnad sedan Svante Törngren lämnat skivbranschen i vredesmod i mitten på 1980-talet. Istället ägnade han sig  bara åt cover-spelningar och blev en välbekant profil på Stockholms pubscener; bland annat uppmärksammad för sina Hendrix–tolkningar.

Men sakta växte högen av egna låtar i skrivbordslådan och efter 24 år var det äntligen dags för en solodebut med enbart eget material: THE BEST OF SLOWMAN. Albumet rosades av kritiker både på hemmaplan och ute i Europa och redan 2010 kom en lika uppskattad uppföljare: I'M BACK. Samma höst släpptes också en tribute till Jimi Hendrix som skulle ha fyllt 40 år i september: HEY JIMI – Slowman & Friends plays Hendrix.

Svante Törngren fick Linköpings Bluesförenings stipendium 2009 och hamnade därmed i sällskap med Louise Hoffsten, Sven Zetterberg och andra musikprofiler. Ett flertal intervjuer har gjorts i olika radioprogram.

Under 2014 släpptes en EP med egna svenska låtar som en testballong inför ett eventuellt svenskt album – publiken fick chansen att delta i en omröstning och ville gärna höra mer på svenska. Slowman själv har dock lagt det svenska materialet i byrålådan tills vidare, men spelar de svenska låtarna live vid väl valda tillfällen.

I oktober 2014 kom det helengelska albumet HAPPY BOY som fick ett varmt mottagande av recensenter och fans – låtarna spelas just nu på bägge sidor Atlanten och allt publicerat material finns på Spotify.

• Född: 1957 i Linköping
  • Bor: Stockholm, Södermalm

I arkivet:

Ett antal skivor för CBS och turneer runt Sverige under 1980-talet, bland annat med rockpopgruppen 2001 och soulpopbandet Station. Svante Törngren spelade också i det framgångsrika afrofunk- och highlifebandet Sababas under ledning av legendariske Paul Edho. Svante Törngren var en av förgrundsfigurerna när Teater Pero startade 1983 och i den första kritikerrosade föreställningen stod han för all musik.